Jesus

Ja, tänka sig. Jag ska blogga om Jesus.

Jesus från Nasaret, också kallad Kristus, född omkring 7 f.Kr. till 4 f.Kr, uppvuxen i Nasaret i norra Palestina, enligt Bibeln född i Betlehem, avrättad i början av 30-talet e.Kr. (år 33 enligt traditionen) i Jerusalem, var en i Galileen och Judeen kringvandrande judisk predikant som enligt evangelierna i Nya testamentet i Bibeln verkade i omkring tre år innan han dömdes till döden genom korsfästelse.
Så står det om man söker på Jesus på internet och läser om honom på Wikipedia. Men vem är han då, inte enligt Wikipedia, utan enligt mig? Vem är Jesus eller Gud eller vilket namn man nu kallar honom för?
Det vet jag knappt själv hur jag ska kunna beskriva i skrift. Han är som en extra pappa, en extra vän, en som alltid lyssnar och en med väldigt stark vilja. Han har visst alltid rätt också, har jag förstått. Och han är så mycket mycket mer.
Jag ska ta det från början.
När jag var liten började jag i det som då kallades för Nyingscout inom SMU (Svenska Missionskyrkans Ungdom). Eftersom jag inte är från en kristen familj fick jag då för första gången på riktigt höra talas om denne Jesus. Som 7-8 åring är det inte lätt att förstå sig på. Inte är det alltid så lätt att förstå sig på allt som snart 22åring heller, det vill jag bara säga på en gång. Jag kan inte heller säga att jag direkt minns något av det som sas där och så, för så många år sen i en soffa i missionskyrkan i Köla. Men nyingscout var roligt och jag fortsatte med det och blev så småningom scout. Jag vet att jag ofta hade svårt att sitta still när det var dags för den där andakten efter en hel kväll men lek och stoj och eftersom vissa kompisar ville röra på sig så ville jag det med. Men något intressant fanns det allt, men det som sas.
När jag blev äldre, dvs i början av mina tonårsår, fick jag åka iväg på fler olika sorters läger. Skidläger, tonårläger, man fick bo i tonårsbyn på vanliga scoutläger, ja, man fick helt enkelt vara med om mer. Och ju äldre man blev, desto mer förstod man och desto mer tog man till sig. I alla fall gjorde jag det.
Jag kunde helt plötsligt märka på mig själv att jag tyckte andakterna var mysiga.

För er som känner mig idag men som inte kände mig när jag var 13-14 år kanske detta kan bli lite svårt att tro på. Men, när jag var i den åldern, alltså i början på högstadiet, så svor jag, konstant. Säkert flera fula ord i varje mening. Det var liksom något som hörde till. Visst att jag var en plugghäst och hörde då av ren princip inte till något "coolt gäng", men jag betedde mig språkmässigt nästintill lika illa. För att passa in kanske? Det var ju så alla pratade. Jag gick konfirmation i svenska kyrkan, vilket jag tyckte var ganska segt och tråkigt om jag ska vara ärligt. Men mina vänner var ju där så det fanns ju något roligt i det. Och jag märkte att jag vid vissa frågor som kunde komma från våra konfirmationsledare faktiskt kunde svaren. Detta tack vare scoutledarnas andakter I guess. 
Samma år som jag tog konfirmation åkte jag på ett skidläger. Och där hände det något. Där förstod jag mer, men verkligen inte allt. Och där mådde jag bra av att sitta och lyssna på den ledare som pratade. Jag hade betydligt lättare för att sitta still och faktiskt försöka lyssna helt och fullt och faktiskt försöka förstå. Samma år slutade jag svära. Det var svårt vill jag lova. Speciellt när alla runtomkring en svor så mycket i det vardagliga språket. Men jag klarade det. Jag säger inte att jag aldrig svor efter det, för då skulle jag ljuga för er. Jag "föll tillbaka" i det fula språkbruket en sväng på gymnasiet också, men lyckades även där vända det. Jag svär än idag, men väldigt sällan. Det är inget språk jag kan använda i mitt blivande yrke ändå och för övrigt är det bara fult och brist på ordförråd.
Men, nog om svordomar. Tack vare scout kunde jag lära mig mer om denne Jesus. En person som idag har en betydande roll i mitt liv. Jag förstår verkligen inte allt men jag försöker. Scout, ledarna på scout och som jag kan se det numera (men inte förstod då) även Jesus har lett mig till en gemenskap i form av församlingen. Kyrkan för mig har en stor och betydande roll.
Jag älskar personerna jag har runt omkring mig när jag är i kyrkan. Jag tycker om att göra saker i kyrkan. 
Jag har bestämt mig och jag ska engagera mig ännu mer nu. Jag vill kunna bli den där ledaren som faktiskt sa något som fastnade för 5, 10, 15 år sen på en scoutandakt. Jag vill bli den där förebilden som faktiskt kan våga säga som jag tycker och tänker. Jag vill bli den förebilden som ungdomar som är i de förvirrade tonåren kan komma till och våga fråga eller våga prata med. Jag kommer aldrig ha svar på allt. Men jag vill ändå vara det stödet som kan komma att behövas.
Barn och ungdomar har blivit det som jag vet att jag vill arbeta med, på något sätt. Just nu är jag på väg att bli förskollärare men det är inte det enda jag vill göra. Vad jag mer vill göra vet jag inte än, men jag hoppas kunna komma på det så småningom.

Just nu är jag i det läget att det är dags att ta tag i mig själv, få lite klarhet i hur jag tänker och börja försöka förstå mer av det som sägs. Jag vet att jag behöver denne Jesus att förlita mig på då. Han är som sagt den där extra pappan, den extra vännen, den som alltid har tid att lyssna och den som knasigt nog (och jag säger inte att det alltid är roligt) har rätt i vad som är bäst för mig. Så det är dags att börja lyssna. Och därför skriver jag detta här, på min blogg.
Detta är första gången jag på något vis berättar hur jag ser på Jesus för vissa personer i mitt liv. Min familj tex. De vet att jag är i kyrkan, de vet att jag mår bra där, men vet de hur jag ser på saker och ting? Nej, det tror jag inte de gör. Nu vet de kanske lite mer. Jag hoppas det i alla fall. 

Eftertrötthet och eftertanke

Lägret var jättekul, helt underbart och det bästa på flera år, men också väldigt omtumlande. Det var mycket att ha koll på och det var mycket som hände utöver att bara vara ledare för världens goaste scouter. Jag var med och hjälpte till på tonårsaktiviteterna där Sayuri hade ansvaret och jag hoppade in lite här och var när det behövdes. Andreas gjorde ett sjukt bra jobb som lägerchef och Sayuris tonårsaktiviteter blev en hit vad jag kunde se. Så då hade alla ett bra läger, hoppas jag :)
Tröttheten efter lägret har jag fortfarande inte helt och fullt hämtat mig från. Började jobba på Björknäs café redan dagen efter att lägret var slut och sen har det rullat på. Idag är jag ledig, och det är väldigt skönt. Solen skiner, och har gjort det hela dagen. Jag har träffat Julia, sen lunchat med mamma och sen träffat Elin (massa sköna stunder och en välbehövlig pratstund) Gosh, jag önskar ibland att Elin alltid bodde i Sverige. Men det gör hon ju om några år igen. :) Nu är hon hemma för sommaren, det är tre hela månader och det är fullkomligt underbart att ha henne här i Arvika! 
När jag träffade min kära mor idag så åt vi först mat och sen shoppade hon lite smink åt mig :) Ibland får man allt skämmas bort lite ;) Två nya mascaror, en ögonskugga (eller ja, fyra olika i en och samma ask), solpuder och en fin mjuk och härlig borste blev det, plus torrshampoo som en kompis sagt att det kan vara bra att ha hemma, för stunder så man bara ska iväg lite kort och inte orkar tvätta håret bara för den korta stunden (till typ konsum... inte för att jag egentligen bryr mig på konsum men ni fattar grejen..)
Imorn ska jag jobba igen, som personlig assistent (jag blir förvirrad på mitt eget schema ibland, lovar att jag en dag kommer vara på jobbet i rätt tid men inse att jag är på fel jobb..) Jag ser fram emot att få ha lite ledigt, vilket kanske är tragiskt att säga redan nu när man har en hel del veckor kvar att arbeta först. Men jag anser inte att det är så konstigt att längta när det man ska iväg på är ett världsscoutläger med 40000 scouter och en utlandsresa... Så jag anser mig ha tillåtelse att längta till den ledigheten. Grekland ska bli min vilostund. Då jag kan sitta ner och andas (även om det är så varmt så det knappt går att andas i augusti i Grekland), läsa en bra bok (eller 5) och äta massvis med god mat i form av grekiska sallader, lamb chops, grillspett, massa goda potatisar och annat och till detta lite gott vin och massa prat och skratt. Ibland blir jag lite förvirrad på mig själv och jag är inne i en sådan förvirrad period just nu. Det uppkommer ofta när jag har massa att göra som jag kanske inte brukar göra (typ ha två sommarjobb när jag är van att gå i skolan och bara jobba ibland). Men missförstå mig inte, jag tycker det är sjukt skoj att jobba, och pengar behöver man ju, det är ju bara att inse fakta. Men det jag menar är att jag ibland önskar att jag hade tid att faktiskt tänka efter, att ha en stund för eftertanke där jag bara kan reflektera över mig själv och allt jag har omkring mig. Ska försöka börja ta tag i mitt liv och faktiskt kliva upp på mornarna istället för att sova halva förmiddagen för att sen inte få något gjort innan det är dags för jobb. Då kanske jag faktiskt kan kliva upp och börja dagen med lite eftertanke? Man vet aldrig, det är nog i alla fall värt ett försök.
Nu ligger jag ute, lyssnar på ett gäng tokiga fåglar och dricker ett glas saft. Rött, sommarens saftfärg (om man frågar mig) Hur snyggt är det inte att ha ett glas röd saft ståendes i det gröna gräset? Ja, det kanske inte så många har funderat eller reflekterat så mycket över, men jag tycker det är fint i alla fall :) Nu har jag inte glaset i gräset dock, eftersom jag ligger på altanen, men ändå. (Jag babblar på som vanligt.. Utan att egentligen ha så mycket vettigt att säga..) 
Nu ska jag hitta på något annat, i väntan på Helena som ska komma och hälsa på lite efter jobbet. 
Mat kanske man borde äta? Ja, det får det bli... Ska laga mig lite mat! Uhj så roligt..
Ciao

Lägerliv

Snart är det dags för lägerlivet, på lördag drar lägret Karibien igång :) Redan på fredag är det dags att åka upp för några av oss som ska förbereda lite bygge innan lägret drar igång! KUL!
Mellan söndag och igår sov jag och Sayan uppe på Ladtjärn för att påbörja bygget lite redan igår. Det gick ganska bra :) Var kul att bygga igen :)
Längtar efter lägerlivet! Massor!